Project Status: Complete

Location: North Cornwall

Client: Private


A bespoke contemporary cottage that delivers on spacious internal spaces while remaining sympathetic to its conservative context.

From an early stage in the design process, the intention was to develop a scale of property that would work contextually and correspond with the natural rhythm of the street while also increasing the internal program.

By lowering the building and maximising the roof space through the use of dormer windows, The Rookery achieves a second level while remaining consistent with the neighbouring context of single level cottages.

The ground floor contains an open plan living / kitchen space that dissects the building, front to back, south to north, opening out onto the front and rear gardens, utilising the south facing front garden to maximise light throughout the dwelling. This strong axis creates a flexible space that opens and flows between the internal and external, making the most of the active living areas.