Project status:  Construction commences Spring 2017

Location: Cornwall

Client: Private Developer



Situated in an elevated position on the hillside with views of the heathland opposite, and the Atlantic Ocean at an angle, the clients brief was to design a new contemporary holiday home that maximised the site’s potential by way of the seaward views.

The site provided a number of key constraints and opportunities, such as the steeply sloping topography and overlooking considerations with the neighbours that helped inform the design. 

Due to the length and sloping nature of the site, the main house is supported by an annex to the rear, both of which achieve sea views.  The design gestures and overall appearance of the main house are reflected in the annex as a kind of ‘mini me’ version to provide a strong visual connection between the two buildings.

The living spaces were placed on the first floor and run across the full width of the front elevation to utilise the views, which were further improved by rotating the whole of the first floor towards the sea.  The ground floor’s orientation remained ‘straight on’ to be consistent with the existing streetscape and building lines of the neighbouring properties.

 All floors benefit from access to external terraces.  The first floor terraces are defined by timber privacy screens on either side to eradicate any overlooking of the neighbours.  The bedroom terraces benefit from solid balustrades for a sense of privacy.