Project Type: Full Architectural Service

Project Status:  Under construction

Location: North Devon

Client: Private


A new family dwelling that marries the best aspects of traditional and contemporary design.

The Croft is a new family dwelling set within a beautifully positioned plot in Croyde, North Devon.  The site benefits from ocean views to the west, with expansive countryside to the east and south, allowing fantastic views and sunlight throughout the day.

The key design driver for the proposal was to create a home that opened up and captured these views and made the most of the daylight while providing intimate external spaces. A careful consideration of the placement and orientation of the building mass helped to deliver this.

The overall layout of the proposed design is split between two main wings. 

The southern wing provides open plan living that is orientated to the south, connecting directly with the southern garden. The northern wing shifts its axis away from neighbouring buildings allowing it to capture the ocean views to the west while creating a buffer between the active living spaces and the neighbouring properties to the north.

The two forms then create a natural and inviting entrance between them that is protected and secure. The entrance not only links the two wings, but visually connects the arrival point with the garden area to the east, creating a space that flows internally and externally.

Located within an Area of Outstanding Natural Beauty, the design is sympathetic to its setting. The use of materials such as textured white brick allows the design to resonate with the local vernacular while maintaining a contemporary representation.

Complimentary natural materials, such as slate tile and timber provide a soft and inviting form that not only benefits the design but also contributes to the character of the area and ages gracefully with the site.